Τί αφορά;

Η επιστημονική ημερίδα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Nέες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές» συνδιοργανώνεται από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, το Δήμο Λαρισαίων - Αντιδημαρχία Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας (ΠΔΕΘ) στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 και ώρα 19:30-22:30.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η επιστημονική ημερίδα «Ψηφιακός μετασχηματισμός: Nέες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές» απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα της Λάρισας και της Θεσσαλίας, καθώς και σε όσους/ες ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης και της απασχολησιμότητας.

 

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Απαιτείται προεγγραφή.

Σκοπός της ημερίδας:

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην  Ευρώπη επιταχύνεται ραγδαία με την πρόοδο των νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και οι τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing). Οι ψηφιακές καινοτομίες  αναδεικνύουν καθημερινά ευκαιρίες αλλά και απειλές τόσο στο επίπεδο της οικονομίας, όσο και στο επίπεδο της καθημερινότητάς μας. Η τεχνολογία επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε, επικοινωνούμε, σπουδάζουμε  και εργαζόμαστε.

Επίκεντρο όλων των αλλαγών είναι ο άνθρωπος. Η εκπαίδευση αποτελεί το ακρογωνιαίο εργαλείο υποστήριξης και προετοιμασίας του ανθρώπου για την αντιμετώπιση των αλλαγών αυτών στην επαγγελματική του πορεία. Καλείται να ενισχύσει την ταυτότητα του ατόμου ώστε να δημιουργήσει  μια ‘ανθρώπινη και ανοιχτή ψηφιακή κοινωνία’. Τα οφέλη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού θα προκύψουν μόνο αν καταφέρουμε να συνδυάσουμε την τεχνολογία, τον άνθρωπο, τις δεξιότητες, τις  διαδικασίες και την οργανωτική αλλαγή.

Προσκεκλημένοι/ες εμπειρογνώμονες από το χώρο της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας θα μοιραστούν τις απόψεις τους για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ως μια αναγκαιότητα για την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια ενημέρωσης βασισμένα σε Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά έργα. Τα έργα αυτά υλοποιήθηκαν από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ με αντικείμενο την ανάπτυξη μεθοδολογιών και εργαλείων για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων όπως αυτές διαμορφώνονται με τα νέα δεδομένα. Για κάθε εργαστήριο, θα διατεθεί σχετικό καινοτόμο υποστηρικτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή.