Πρόσβαση στο
Συνεδριακό Κέντρο

Πως θα φτάσετε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Κάντε κλικ παρακάτω για να λάβετε οδηγίες πώς να φτάσετε στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα από την τρέχουσα τοποθεσία σας.

Επικοινωνία

Τι

Επιστημονική Ημερίδα
Διασφάλιση Ποιότητας στην
Επαγγελματική Εκπαίδευση:
Συμπερίληψη και Πρόληψη Σχολικής Διαρροής

Πότε

03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
2024 17:30-20:30

Που

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας
Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334, Λάρισα

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Ιστορία και Ίδρυση

Το 1981, ο Γεώργιος και η Καίτη Κατσίγρα δώρισαν στον Δήμο Λάρισας μια σημαντική συλλογή 781 έργων τέχνης, με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Η πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1983 και έκτοτε έχει καθιερωθεί ως πολιτιστικός κόμβος της Θεσσαλίας.

Συλλογή και Εκθέσεις

Το 2003, η συλλογή Κατσίγρα εκτέθηκε για πρώτη φορά στο νέο ιδιόκτητο κτήριο, με 150 έργα του 19ου και 20ού αιώνα και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν. Το 2019, η έκθεση επανασχεδιάστηκε με τίτλο "ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ//RE-CONNECT", παρουσιάζοντας 180 έργα και τα έπιπλα Σλήμαν, υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Συραγώς Τσιάρα.

Image
Image
Δραστηριότητες και Συνεργασίες

Η πινακοθήκη διοργανώνει εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, ενώ λειτουργούν ελεύθερα εργαστήρια, εικαστική βιβλιοθήκη, και προγράμματα που προάγουν την καλλιτεχνική παιδεία. Επίσης, συνεργάζεται με εθνικούς και διεθνείς πολιτιστικούς φορείς, ενισχύοντας τις φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες.

Image
Image
Η Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα

Η συλλογή δημιουργήθηκε από τον Γεώργιο Κατσίγρα μεταξύ 1950-1965 και περιλαμβάνει 780 έργα από τον 19ο μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Η επανασχεδιασμένη έκθεση, σύμφωνα με το επιμελητικό σκεπτικό της Συραγώς Τσιάρα, προτείνει μια νέα αφήγηση που εξερευνά τη σχέση των ανθρώπων με τον τόπο και το περιβάλλον τους.

Κεντρικές Έννοιες της Έκθεσης

Η έκθεση βασίζεται σε τέσσερις κεντρικές έννοιες: "Το Πνεύμα του Τόπου", "Ιδανικά Πλάσματα", "Οικειότητα", και "Αγωνιστικότητα". Αυτές οι έννοιες στοχεύουν στην ενεργοποίηση της βιωματικής προσέγγισης των επισκεπτών.